Filters
Preferences
Zoek

Waarom schrokt mijn hond ?

In dit artikel leest u alles overhet voorkomen van schrokgedrag”bij uw hond!

Hoe komt het dat je hond gulzig is en zijn voeding (brokken of nat voer) opschrokt? Er zijn veel verschillende oorzaken (waarom uw hond gulzig eet?) dat je hond het eten naar binnen schranst .

Schrokgedrag is een veel voorkomend hondenprobleem bij huisdieren die vaak alleen zijn en weinig afleiding hebben, denk maar aan honden of katten die geadopteerd worden uit het asiel. Voor deze honden is er weinig entertainment aanwezig, doordat de maaltijd het highlight moment van de dag is voor de hond, zullen zij zich als gekken op het voerbak storten en hun maaltijd snel naar binnen schransen.

Hoe langer een hond zich in een plaats bevindt zonder stimulus, hoe sterker dit gedrag tot uiting zal komen, zelfs in een nieuwe omkadering.

Oorzaken van schrokken 

Onvoldoende entertainment


Sociale druk

Wanneer u meerdere honden heeft, kunnen honden sneller gaan eten uit angst dat de andere hond er vandoor gaat met hun eten en zo niks overblijft voor hen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als puppies uit 1 bak moeten eten, hierdoor wordt er aangeleerd aan deze puppy's dat ze snel moeten zijn om voldoende eten te hebben. Het gedrag dat deze puppies aanleren kan op oudere leeftijd terug naar boven komen als er bijvoorbeeld meerdere dieren in de buurt zijn. Op dit moment zal de hond zijn eten naar binnen schransen, omdat hij bang is dat de andere dieren zijn maaltijd zal opeten.

Dierlijke Instinct

Sommige dieren hebben een wild instinct, waardoor ze denken dat ze moeten strijden voor hun maaltijd. In deze situatie is het afleren van het schrokgedrag moeilijk.

 

Wat gulzigheid kan veroorzaken 

  • Dieren die te snel eten, zullen onvoldoende kauwen, waardoor ze hun maag en spijsvertering onnodig zullen belasten. 

  • Hoe beter de hond kauwt op zijn voeding, des te beter zijn gebit zal zijn. Als de hond zijn eten gulzig naar binnen schrokt, zal dit een gevolgen hebben voor zijn gebit.

  • Indien de hond gulzig eet, zal er ook een bepaalde hoeveelheid lucht binnenkomen, waardoor de hond meer last zal hebben van winderigheid.

Beter voorkomen dan genezen 

Gewoontes zijn heel moeilijk af te leren bij een hond. Gelukkig zijn er wel een aantal zaken die u kunt toepassen om je hond trager laten eten.

  • Zorg dat uw hond niet afgeleid kan worden door andere dieren of stimulus van buitenaf. Zoek een rustige plaats voor je hond om zijn maaltijd te consumeren.

  • Maak niet de fout om puppy's uit één bak te eten, want anders moeten ze vechten voor hun eten en zo stimuleer je het schrokgedrag van de viervoeter.

  • Geef je hond kleinere hoeveelheden voeding. 

  • Wij raden zelf aan om een savic pet enigma voedersbak te gebruiken , die zal ervoor zorgen dat je hond meer moeite moet doen doordat het natuurlijke instinct aanspreekt om eten te vinden. De puzzels van Savic Pet Enigma zijn hier ideaal voor. Ook kan je een aantal brokken verstoppen in de tuin of huis. Hier is de hond dan toch even zoet mee.

  • Afhankelijk van de grootte van de hond moet je ook de grootte van de brokken aanpassen. Een grote hond mag niet te kleine brokken krijgen, anders zou de hond geen moeite meer moeten doen om te kauwen.


 

Plaats jouw commentaar
Blog archief